Φιλοξενία ιστοσελίδων: Τι είναι;

Φιλοξενία ιστοσελίδων ονομάζεται η διαδικασία, η οποία επιτρέπει τη συνεχή ανάρτηση μιας ηλεκτρονικής σελίδας στο διαδίκτυο με την παροχή διαδικτυακού  χώρου και σύνδεσης από έναν διακομιστή (server). Τα άτομα, ή οι επιχειρήσεις, που διαθέτουν μια ιστοσελίδα δεν είναι ανάγκη να επιβαρύνονται με το κόστος ενός διακομιστή, ή την ύπαρξη πολλαπλών εξωτερικών συνδέσεων, εφόσον απευθύνονται σε εταιρείες, που αναλαμβάνουν τη φιλοξενία ιστοσελίδων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ενοικίαση διαδικτυακού χώρου και σύνδεσης από τον κάτοχο ιστοσελίδας, ώστε η φιλοξενία ιστοσελίδων του να είναι συνεχής, αλλά και ασφαλής. Στην Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του ’90 πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο τομέα της φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Ο πελάτης εναποθέτει τα αρχεία της ιστοσελίδας του σε υπολογιστές (διακομιστές μεσολάβησης ), οι οποίοι και τα θέτουν στη διάθεση των επισκεπτών της ιστοσελίδας ανά πάσα στιγμή, ενώ η διαχείριση των αρχείων αυτών είναι άμεση από τον κάτοχό της. Η μεταφορά των αρχείων στον διακομιστή φιλοξενίας ιστοσελίδων, αλλά και η διαχείρισή τους  γίνεται με τη χρήση του προγράμματος FTP(File Transfer Protocol = Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων).

Βασικό βήμα για τη φιλοξενία ιστοσελίδων

Βασικό βήμα για τη φιλοξενία ιστοσελίδων είναι η αποκωδικοποίηση της διεύθυνσης IP,η οποία ως γνωστόν, είναι μοναδική για κάθε μια από τις συσκευές, που εντάσσονται σε ένα δίκτυο υπολογιστών, με την εύρεση ενός Domain Name (DNS).Το Domain Name  περιλαμβάνει στοιχεία για τον κάτοχο της ιστοσελίδας με τη χρήση χαρακτήρων, και είναι απαραίτητο για τη φιλοξενία ιστοσελίδων, καθώς θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της ιστοσελίδας. Η απομνημόνευση της  διεύθυνσης IP σαφώς και είναι δύσκολη, εφόσον αποτελείται από πολλούς αριθμούς. Έτσι τα Domain Names για την Ελλάδα έχουν τις εξής δυνατές  καταλήξεις :

  • domain.gr  διατίθενται σε όλους τους ενδιαφερόμενους
  • domain.com.gr διατίθενται μόνο σε επιχειρήσεις
  • domain.net.gr διατίθενται μόνο σε παρόχους υπηρεσιών       Διαδικτύου και δίκτυα
  • domain.org.gr διατίθενται μόνο σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς
  • domain.edu.gr διατίθενται μόνο σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς
  • domain.gov.gr διατίθενται μόνο σε κυβερνητικούς οργανισμούς

Η φιλοξενία ιστοσελίδων για τις επιχειρήσεις

Η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι ένα θέμα, που αφορά άμεσα τους κατόχους ιστοσελίδων και αποτελεί βασική παράμετρο για τις επιχειρήσεις και δη τις αποκλειστικά ηλεκτρονικές, που επιθυμούν τη διακίνηση και πώληση των προϊόντων τους μέσω του διαδικτύου. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε το σωστό δίκτυο υποδοχής για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας μας, καθώς το πακέτο παροχής, που θα μας προτείνουν οι εταιρείες, που αναλαμβάνουν αυτή διαδικασία, πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις δικές μας ανάγκες.

Είναι βασικό βέβαια να εξετάσουμε το κόστος της φιλοξενίας, όμως είναι σίγουρο ότι μια υπεύθυνη εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων θα εξασφαλίσει την ταχύτητα και την πολύ καλής ποιότητας συνδεσιμότητα, στοιχεία που θα συντελέσουν στη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και τις μεγαλύτερες πωλήσεις για την επιχείρησή μας.

Σε μια εποχή, που το internet καθορίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι μια κίνηση επιβεβλημένη για τις επιχειρήσεις, ώστε να απολαμβάνουν  σταθερή, συνεχή και ασφαλή σύνδεση με τον κόσμο της πληροφορίας.

Ιωάννα Κοστάκη

Ιωάννα Κοστάκη

Το αγαπημένο μου πράγμα είναι το blogging!
πορτα-ασφαλειασ Next post Πορτες ασφαλειας Ιταλικές και Ελληνικές για όλα τα βαλάντια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.